Miliarderzy inwestują w mięso laboratoryjne

Kategorie: 

Źródło: pixabay.com

Firma Memphis Meats, zajmująca się produkcją laboratoryjnego mięsa, otrzymała pokaźną darowiznę od wielu inwestorów, w tym Billa Gatesa i Richarda Bransona. W przyszłości pieniądze te zostaną wykorzystane na poprawę jakości żywności, obniżenie kosztów jej produkcji i potencjalne zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych.

 

W sumie dofinansowanie Memphis Meats wyniosło 17 milionów dolarów, zafundowanych przez największe amerykańskie potęgi przemysłowe, w tym założyciela firmy Microsoft oraz założyciela firmy Virgin Group. Wszystko w imię tworzenia produktów spożywczych, które nie będą pochodzić z żywych zwierząt i nie będą wymagały dużych zasobów. 

Firma produkuje już sztuczne mięso z kurczaka, wołowinę oraz mięso z kaczki, a także planuje poszerzenie swojej gamy produktów.

„Ludzie uwielbiają jeść mięso, które jest podstawą wielu z naszych kultur oraz tradycji” – powiedział współzałożyciel oraz prezes firmy, Uma Valeti – „Popyt na mięso laboratoryjne rośnie szybko na całym świecie, ponieważ tradycyjna produkcja mięsa stwarza dziś wyzwanie dla środowiska naturalnego, dobrostanu zwierząt oraz zdrowia ludzi”.

Raport na temat zmian klimatu, opublikowany przez WorldWatch na początku tego roku, informuje, że rolnictwo zwierzęce stanowi blisko 51 % emisji gazów cieplarnianych. Sama produkcja mięsa wykorzystuje jedną trzecią zasobów wody oraz lądu. Nowy proces produkcji ma wykorzystywać mniej zasobów, co ma zmniejszyć ilość szkodliwych gazów i spowolnić proces zmian klimatycznych.

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (2 votes)
Opublikował: Scarlet
Portret użytkownika Scarlet

Komentarze

Portret użytkownika Arya

Człowiek nie powiniem

Człowiek nie powiniem spożywać zbyt dużo mięsa, a najlepiej by było gdyby go nie spożywał w ogóle, ale nie chce mi się marnować czasu na polemike w tym temacie (sam jem mięso, ale staram się by nie było go zbyt wiele w mojej diecie), więc jeśli przyjmiemy takie założenie, to po cholere jeść coś czego na dobrą sprawę nie powinno się nazywać mięsem?

Wszyscy zmierzamy w tym samym kierunku-z powrotem do Źródła.

Portret użytkownika Dr Piotr

A zwolennicy takiego gówno

A zwolennicy takiego gówno-mięsa i wegetarianie pewnie myślą, że ja to się upowszechni, to wszystkie krówki, świnki, owce, kury, kaczki, indyki i co tam jeszcze zostaną wypuszczone z klatek i będą sobie na swobodzie żyły i wpieprzały trawkę, zapanuje sielanka i swoboda dla zwierząt gospodarskich. No muszę Was zmartwić, bo najpewniejszy scenariusz jest taki, wybiją je do nogi w ostatnim rzucie standardowego mięsa, a oglądać zwierzęta gospodarskie, to będziemy w ZOO albo na filmach historycznych. To laboratoryjne coś, to ostateczne wykończenie hodowli i rolnictwa, wtedy korporacje już będą miały całkowitą kontrolę nad żywnością mięsną, a tym samym nad ludźmi w stopniu porównywalnym z likwidacją fizycznej gotówki. A ten kto włada pieniądzem, żywnością i wodą, będzie miał absolutną kontrolę nad społeczeństwem w skali globalnej.

Portret użytkownika ircia

Po pierwsze jakie to moze być

Po pierwsze jakie to moze być "gówno " mięso, skoro jest wyprodukowane w czystych warunkach bez hormonów i bakterii ecoli (własnie gówno) , oraz hormonow stresu, ktory u zwierzą hodowlanych jest bardzo wysoki, ze względu na niehumanitarne warunki. Lepiej żeby te zwierzęta występowały w małej ilości, zamiast poddawać je torturom jak w dzisiejszym czasach.

Strony

Skomentuj