Kategorie:
Ostatnio informowaliśmy, że mięso produkowane w laboratorium zyskuje na popularności. Dzięki nowym technologiom produkcji mięsa in vitro, cena tego typu żywności spadła drastycznie w ciągu kilku lat z ponad 1,3 miliona złotych do około 90 złotych za kilogram. Amerykańska firma Memphis Meat dokonała kolejnego przełomu.
Ostatnio udało się wyprodukować pierwsze na świecie sztuczne mięso z kurczaka (zdjęcie na górze). 14 marca, Memphis Meat zaprosił kilku testerów smaku, którzy podobno stwierdzili, że twór smakuje jak prawdziwe mięso. Dzień później firma ogłosiła, że udało się również wyhodować w laboratorium pierwsze mięso z kaczki.
Jeśli testerzy faktycznie tak powiedzieli to znaczy, że naukowcy dokonali przełomu. Wyprodukowanie sztucznego mięsa, które smakowałoby tak jak naturalne stanowiło dotychczas poważną przeszkodę. Nikt przecież nie kupiłby żywności opracowanej w laboratorium, której smak przypominałby starą skarpetę.
Memphis Meat przekonuje, że potrafi wyhodować nie tylko drób, ale także sztuczną wołowinę. Przy stosowanej obecnie technologii, firma może stworzyć kilogram sztucznego mięsa z kurczaka za mniej niż 18 tysięcy dolarów (tj. ponad 71 tysięcy złotych). To wciąż zbyt wysoka cena, lecz produkcja mięsa w laboratorium nie wymaga zabijania żadnych zwierząt. Gdy koszty produkcji zostaną obniżone, Memphis Meat chce rozpocząć sprzedaż sztucznego mięsa z kurczaka, co może nastąpić już w 2021 roku.
Źródło:
Ocena:
Opublikował:
John Moll
Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl niemal od samego początku jego istnienia. Specjalizuje się w wiadomościach naukowych oraz w problematyce Bliskiego Wschodu |
Komentarze
Wszyscy zmierzamy w tym samym kierunku-z powrotem do Źródła.
Naród, który nie wierzy w wielkość i nie chce ludzi wielkich, kończy się. Trzeba wierzyć w swą wielkość i pragnąć jej. S Wyszyński,
W Polsce bije serce swiata(N. Davies ) a czy Twoje bije dla niej?
Strony
Skomentuj