Francuskie chomiki po spożyciu kukurydzy stają się kanibalami

Kategorie: 

Źródło: phys.org

Jak alarmują naukowcy, dzikie chomiki żyjące w północno-wschodniej Francji, po spożyciu kukurydzy stają się kanibalami, pożerającymi własne potomstwo.

 

 

O odkryciu poinformowano w ubiegłym tygodniu w czasopiśmie Proceedings Journal of Royal Society of London, wskazując monokulturę przemysłową jako czynnik, który wpłynął na zmianę zachowania chomików. Odżywiające się niegdyś różnymi ziarnami, korzeniami i owadami gryzonie żyją dziś na wyjałowionej ziemi, a ich głównym posiłkiem stała się genetycznie modyfikowana kukurydza. Monotonna dieta powoduje, że polne zwierzęta stają się coraz bardziej głodne.

 

Grupa naukowców pod kierownictwem Mathilde Tissier z uniwersytetu w Strasburgu, postanowiła ustalić czy dieta chomików wpływa na ich zdolność do reprodukcji w środowisku naturalnym. Na początku porównano gryzonie, które odżywiały się kukurydzą, z tymi, których dieta to koniczyna i robaki. Nie było praktycznie żadnej różnicy w liczbie urodzeń oraz w wartości odżywczej różnych pokarmów. Kiedy jednak przeanalizowano ich długość życia, różnica była dramatyczna. Około 4/5 chomików, których matki odżywiały się koniczyną lub robakami, dożywało samodzielności. Tylko 5% chomików, których matki karmione były kukurydzą, udało się przetrwać.

 

Poza tym, że samice pożerały swoje potomstwo, wykazywały też inne nieprawidłowości. Na ogół słodkie i niewinne chomiki, biegały w kółko i zachowywały się agresywnie także w stosunku do badaczy. Ich język stał się ciemny, a krew tak gęsta, że ciężko było pobrać próbki. Naukowcy stwierdzili, że objawy są spowodowane brakiem witaminy B3. Postanowiono więc przeprowadzić kolejny eksperyment, a mianowicie uzupełnić dietę gryzoni, odżywiających się kukurydzą, o wspomnianą wcześniej witaminę. Nie jest zaskoczeniem, że to wystarczyło, aby wyeliminować przerażające objawy i zapobiegać pożeraniu młodych przez samice.

 

Naukowcy podkreślili jak istotne jest, aby powrócić do tradycyjnego rolnictwa: 

Wiedząc, że gatunki te już teraz muszą zmierzyć się z wieloma zagrożeniami, a większość z nich jest zagrożona wyginięciem, to pilne jest, aby przywrócić szeroką gamę, zdrowo uprawianych roślin.

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (3 votes)
Opublikował: ZychMan
Portret użytkownika ZychMan

Redaktor współpracujący z portalem zmianynaziemi.pl od ponad 2 lat. Specjalista z zakresu Internetu i tematyki naukowej. Nie stroni również od bieżących tematów politycznych.


Komentarze

Portret użytkownika maniuś

Takie jest GMO Już wkrótce to

Takie jest GMO Już wkrótce to my dostaniemy szaleju, i zaczniemy się zżerać nawzajem. I oto iluminatom chodzi. By nakarmić te gadzie istoty. Kiedyś widziałem w tellawizji taki film że  najakiejś wyspie roślinożerna antylopa zaczęła zjadać nocą inne istoty, już nie pamiętam jakie. A jak okazało się że w porzywieniu antylop brakowało potrzebnych składników. Wsuwajcie więc to GMO. Smacznego.

Portret użytkownika keri

Syrop glukozowo-fruktozowy,

Syrop glukozowo-fruktozowy, piekielnie szkodliwy dla zdrowia, jest z kukurydzy GMO i jest używany w przemyśle cukierniczym już niemal do wszystkich wyrobów zamiast cukru, gdyż jest tańszy. Często też jest w rzekomo zdrowych jogurtach.

Samopoczucie zombi jest wynikiem braku pewnych składników odżywczych, które powodują zaburzenia równowagi (chodzi o równowagi między poszczególnymi składnikami w organiźmie). Leczyć to można latami, bez żadnych postępów, lecz lekarze są z tych pacjentów bardzo zadowoleni.

Strony

Skomentuj