Rafinowany cukier jest niebezpieczny niczym narkotyki

Kategorie: 

Źródło: Internet

Miłośnicy słodkości powinni wiedzieć, że spożywanie rafinowanego cukru w dużych ilościach może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, począwszy od depresji po udar mózgu i tętniaka.

 

Ze względu na procesy technologiczne stosowane podczas produkcji cukru, jego wartość odżywcza jest praktycznie bliska zeru, ponieważ zawarte w nim enzymy i witaminy ulegają denaturyzacji (tracą swój kształt cząsteczkowy). Dodatkowo, rafinowany cukier jest pozbawiony substancji mineralnych.

 

Częste spożywanie dużych ilości rafinowanego cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, ponieważ powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji prowadzi do wyrzutu dużych dawek insuliny przez trzustkę. Insulina przekształca glukozę w glikogen, magazynowany z kolei w wątrobie.

 

Z uwagi na przyjęcie dużej jednorazowej dawki glukozy może dojść do zbyt aktywnej produkcji insuliny, wtedy dochodzi do przekształcenia zbyt dużej ilości glukozy niż jest to konieczne. Sytuacja ta prowadzi do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. W rezultacie pojawia się uczucie głodu.

 

Należy zauważyć, że w tym przypadku glukozy w organizmie człowieka jest więcej niż potrzeba, ale przekształca się i gromadzi się w wątrobie jako repozytorium. Znowu nachodzi chęć zjedzenia czegoś słodkiego, przez co pojawia się kolejny nadmiar glukozy, w wyniku czego konwertowana jest ona w tłuszcz.

 

Częste występowanie takiej sytuacji może prowadzić do otyłości i cukrzycy typu II, czyli niezdolności organizmu do kontroli poziomu glukozy we krwi. Regularne spożywanie dużych dawek cukru, a przez to utrzymywanie wysokiego poziomu insuliny w organizmie może doprowadzić do pojawienia się pierwszych objawów cukrzycy w okresie ok. 6 lat.

 

Smutnym faktem jest to, że dziś w Stanach Zjednoczonych i innych krajach częstość występowania cukrzycy u dzieci w wieku od sześciu do siedmiu lat osiągnęła rekordowy poziom. Otyłość i niemożność skutecznego trawieniu węglowodanów może prowadzić do różnych chorób, obejmujących osłabienie zdolności widzenia w nocy, utratę wzroku, chorobę nerek, chorobę serca, niewydolność wątroby, impotencję, złe gojenie się ran, nadpobudliwość, wahania nastroju i depresja.

 

Istnieje wiele dowodów potwierdzających tezę, że jedzenie jest w stanie zmienić nastrój. To stwierdzenie odnosi się także do osób, które regularnie spożywają duże ilości cukru. Jako przykład można rozważyć przypadek dzieci. Jeśli nie chcesz, aby pociechy "weszły ci na głowę" i chcesz złagodzić ich stan pobudzenia, rozwiązanie może być prostsze niż myślisz - wystarczy przestać dawać im cukier. Wahania nastroju związane są ze zmianami stężenia glukozy we krwi.

 

Kiedy pojawia się choroba, można być pewnym, że stało się to z pomocą obecności cukru w organizmie. Duża liczba mikroorganizmów może bytować w narządach wewnętrznych. Mikroorganizmy mogą żyć na przykład w jelitach, czy też węzłach chłonnych. Jedzenie ich ulubionej żywności - cukru – spowoduje, że będą się skutecznie namnażać. W rezultacie ludzie mogą być zagrożeni z powodu toksycznego środowiska utworzonego przez te drobnoustroje.

 

Zaawansowane produkty glikacji - żółtawobrązowy związek składający się z cukru i tkanki ciała, działają jak aktywator starzenia. Zaczynają się pojawiać przedwczesne siwe włosy i zmarszczki. Zatem, wystarczy unikać cukru w codziennym pożywieniu, a praktycznie od razu zauważy się pozytywne zmiany w swoim ciele!

 

 

 

Wiadomość pochodzi z serwisu medycznego:

 

 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Ojejku

Dan. 1:11-16 11. Wtedy

Dan. 1:11-16
11. Wtedy Daniel rzekł do nadzorcy, którego przełożony nad sługami dworskimi ustanowił nad Danielem, Ananiaszem, Miszaelem i Azariaszem:
12. Zrób próbę ze swoimi sługami przez dziesięć dni. Niech nam dadzą jarzyn do jedzenia i wody do picia,
13. Potem przypatrzysz się nam, jak wyglądamy i jak wyglądają młodzieńcy, którzy jadają pokarm ze stołu królewskiego i według tego, co zobaczysz, postąpisz ze swoimi sługami.
14. I wysłuchał ich prośby, i zrobił z nimi próbę przez dziesięć dni.
15. A po upływie dziesięciu dni okazało się, że lepiej wyglądali i byli tężsi na ciele niż wszyscy młodzieńcy, którzy jadali pokarm ze stołu królewskiego.
16. Dlatego nadzorca odstawiał ich pokarm i wino, które mieli pić, i podawał im jarzyny.
(BW)

Portret użytkownika charis

to było cudowne wydarzenie,

to było cudowne wydarzenie, moc nie była w jedzeniu ale Bóg udzielił łaski, pobłogosławił ich, ponieważ odmówili pokarmów które były albo nieczysty, albo ofiarowane pogańskim bóstwom. Jedzenie mieśa nie było i nie jest złe.
Gdyby mieśo nie było nieczyste albo ofiatowane pogaskim bożkom, to Daniel i jego przyjaciele jedliby je. Daniel jadł mięso i pił sok winogronowy - nie było to takie wino jak dziś ludzie uważają :
"Nie jadłem smacznych potraw, ani mięsa, ani wina nie brałem do ust, nie namaszczałem się olejkiem, aż upłynęły trzy tygodnie." - Księga Daniela 10:3 - tutaj w innej sytuacji, pokazane jest że Daniel na codzień jadł mięso, ale gdy pościł przez 3 tygodnie to ni jadł m.in mięsa, które normalnie jadał

Portret użytkownika Cezar

Kolego moze i racja ale

Kolego moze i racja ale jestes w bledzie.
Cukier rafinowany sam za siebie mowi ze jest rafinowany to znaczy oczyszczony prawie ze wszystkiego.
Miod naturalny prosto z pasieki ma cukry proste ktore zawieraja w czystej postaci glukoze i fruktoze,do tego miod zawiera rozne enzymy pszczele ktore sa naturalnymi biologicznymi aktywnymi antybiotykami,antyoksydantami i antyseptykami,miod zawiera rozne kwasy organiczne takie jak kwas mrowkowy,mlekowy,kwas foliowy,itp., miod zawiera tez biologiczne konserwanty ktore chronia miod przed psuciem,miod zawiera duzo organicznych mikroelementow i mineralow.
W ogole miod jest silnie antyseptyczny,kazdy gatunek miodu ma wieksza lub mniejsza antyseptycznosc.
Prawdziwy miod ma zawsze intesywny miodowy zapach ktory jednak rozni sie od zapachu miodow podrabianych bo tam dodaja zapach syntetyczny.
Prawdziwy miod zawiera pylki kwiatowe,a pylek kwiatowy to czyste bialko.
Prawdziwy miod zawsze sie z krystalizuje,a szybkosc krystalizacji jest zalezna od gatunku miodu,np. miod rzepakowy jest prawie bialy i najszybciej sie krystalizuje i jest twardym miodem bo zawiera duzo glukozy,a miod akacjowy ma kolor ciemnej slomki i krystalizuje sie najdluzej i jest miekkim miodem o konsystencji maslanej bo zawiera duzo fruktozy.
Tani miod w marketach to nie jest miod ktory w wiekszosci nie zawiera miod z polski czy UE,to mieszanka,tam wiekszosci jest miod chinski ktory zawiera inwerty inaczej mowiac pasze do zakarmiania pszczol na zime,czyli zwykly cukier,miody chinskie zawieraja rozne zwiazki chemiczne ktore sa zabronione w pszczelarstwie na terenie polski i UE.
Miod sztuczny to cukier z karmelizowany.
W markecie kupujecie tani miod i nie wiecie co jecie,od pszczelarza kupujecie drozszy ale wiecie co jecie.
 
Wiem co pisze o miodzie bo skonczylem szkole pszczelarska im. ks. dr Jana Dzierżona w Bogdańczowicach kolo Kluczborka woj. opolskie,praktyki odbywalem na pasiece zarodowej przy dworku Dzierżona Maciejowie kolo Łowkowic.
 
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Dzierżon

Portret użytkownika charis

zdecydowanie ludzie jedzą za

zdecydowanie ludzie jedzą za dużo cukrów, a one masowo są dodawane do coraz większej ilości przetworzonej lub półprzetworzonej żywności. Pamiętajcie że chleb biały powoduje szybszy wyrzut glukozy niż cukier rafinowany - indeks glikemiczny białego chleba to 95 na 100, a indeks cukru rafinowanego to 68 na 100.
Glukoza ma 100 na 100. Więc biały chleb - czy nawet ten zabarwiany błędnie zwany razownym również ma swoje pięc groszy, ale i maką do nich jest rafinowana, wyjałowiona.
WIELE OSÓB NIE MA SIŁY ABY POWSTRZYMAĆ SIĘ PRZED JEDZENIEM JAKIŚ RZECZY - WIEDZĄ ŻE NIE SĄ DLA NICH DOBRE ALE POŻADLIWOŚC JEST SILNEIJSZA OD NICH- ALE I Z TAKIEGO STANU MOŻNA ZOSTAĆ WYPROWADZONYM - POLECAM : http://mieczducha888.blogspot.com/2014/12/egipskie-jedzenie-niesmiertelnosc.html
 
,

Strony

Skomentuj