Według naukowców ludzie będą mogli się nauczyć jeść nawet drzewa

Kategorie: 

Źródło: sxc.hu

Biotechnologowie robili już z ziemskimi organizmami bardzo dziwne rzeczy, a tym razem postulują tworzenie roślin, które będzie można zjadać w całości. Wyobraźmy sobie na przykład kukurydze, której liście i łodygi również będą jadalne. Te dziwne możliwości rośliny mają uzyskać dzięki technologii opracowanej przez naukowców z Virginia Tech

 

Ich wynalazek powoduje przekształcenie celulozy, głównie niestrawnego polimeru w skrobię. Rośliny produkują celulozę i skrobię, które są im potrzebne do bardzo różnych celów. Celuloza tworzy ściany komórkowe większości roślin, alg, a nawet niektórych bakterii. Poza tym jest używamy w produkcji tworzyw począwszy od odzieży (bawełna jest prawie wyłącznie z celulozy) do papieru czy etanolu. Skrobia jest źródłem energii, a ludzie umieją ją spożywać w postaci takich roślin jak ziemniaki, pszenica czy kukurydza. Różnica między nimi polega na prostej zmianie wiązań wodorowych, które tworzą cząsteczki.

 

Zwierzęta takie jak krowy i świnie mogą trawić celulozę z powodu bakterii symbiotycznych żyjących w ich przewodach pokarmowych, ale ludzie nie są w stanie.  Jednakże, celuloza odgrywa ważną rolę w naszej diety, jako źródło włókien, co wpływa na trawienie. Aby zamienić wiązania wodorowe i przekonwertować celulozę inżynierowie z Virginia Tech zwrócili się do chemii. Eksperymentowali z szeregiem syntetycznych enzymów zdolnych do niszczenia wiązań wodorowych w niektórych częściach roślin, które byłyby odpowiednie dla uzyskania żywności. Jako cel eksperymentu wybrano liście i kaczany kukurydziane. 

 

Na skutek manipulacji enzymami doszło do oczekiwanych efektów i powstał produkt będący pochodną skrobi. Co prawda nie zastąpi on mąki pszennej, ale może być używany, na przykład, jako źródła błonnika pokarmowego, lub biodegradowalnego materiału do pakowania. Pozostała część surowca może zostać poddana dalszej obróbce w celu uzyskania glukozy, którą da się może być zastosowana do wytwarzania etanolu. Cały proces nie wymaga żadnych specjalnych warunków lub chemikaliów innych niż same enzymy, a co najważniejsze jest on łatwy do odtworzenia na dużą skalę za nieduże pieniądze.

 

 

 

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen
Opublikował: admin
Portret użytkownika admin

Redaktor naczelny i założyciel portalu zmianynaziemi.pl a także innemedium.pl oraz wielu innych. Specjalizuje się w tematyce naukowej ze szczególnym uwzględnieniem zagrożeń dla świata. Zwolennik libertarianizmu co często wprost wynika z jego felietonów na tematy bieżące. Admina można również czytać na Twitterze   @lecterro


Komentarze

Portret użytkownika Zenek

Skrobia to żywnościowe

Skrobia to żywnościowe bezwartościowe śmieci dla organizmu bardzo ZACHWALANE" bo dają masę sprzedażową która szybko przyrasta w hodowli. I nic więcej.
 
Żywienie sie skrobią to jak wpieprzanie ziemii mając nadzieję iż czasem do ust zagarnie się robaka. Oczywiście można się fetyszowac kolorem wpieprzanej ziemi ale to robak jest tym czymś co organizm musi pracowicie odsegregować z zalegających mu w żoładku stosów skrobiowej tektury. I te zalegające stosy nowoczesnego polecanego przed dr Mendele pożywienia są przyczyna problemów z trawieniem bo szybko włazą, wolno wyłażą i są ukochanym siedliskiem mikrobów.
 
A potem przychodzi dr Oj Boli i wycina połowę układuu trawiennego wyedukowanego w żywieniowych tredach yewropejczyka.

Portret użytkownika SurvivorMan

A tak na serio... Należy

A tak na serio... Należy pamiętać że to, co najmniej DZIWNE odkrycie, będzie dotyczyło jedynie malutkiej części roślin, dających się zjeść w całości... Naukowcy chyba za bardzo skupili się na skrobi i celulozie, bo z artykułu wynika, że ewidentnie zapomnieli, o całej gamie alkaloidów (zwykle trujących, a w niektórych przypadkach, w malutkich ilościach leczniczych) występujących nie tylko w roślinach powszechnie uważanych za niejadalne lub silnie trujące, ale również w roślinach, których jedna część (np. korzeń lub owoc) jest jadalna i znana człowiekowi, natomiast inna część tej samej rośliny (np. liść, łodyga, kłącze) są niejadalne... Weźmy na przykład Robinię Akacjową... Kwiatostan w cieście naleśnikowym - PYCHA!!! Liście i pozostałe części - śmierć w męczarniach! Reasumując, odkrycie niewiele zmieni i nadal najbardziej będzie się liczyć obszerna wiedza z zakresu kulinarnego i leczniczego wykorzystania roślin...

DBAJ O SWÓJ NÓŻ! Nigdy nie wiadomo kiedy uratuje Ci życie!

Portret użytkownika Santiago88

Cywilizacja jest tam gdzie

Cywilizacja jest tam gdzie nie ma jednego ponad drugim, lecz jest równość. Zachód nazwał się cywilizowanym wobec tylu masakr, ludobojstw - Anglia, Hiszpania, Holendia, Niemcy - ofiarami swymi zwą barbarzyńcow - Słowian, Afrykanów, Indian, Azjatów. 
Ci, którzy mają najwięcej krwi na rękach, mają czyste ręce.
Smutne jest to, że dzisiaj Polacy zatracają sie w tej obludzie.
Narod podzielony, psy ogryzają kości, i spoglądają z czcią na Zachod, na Pana.

Skomentuj