tylkomedycyna.pl

Banany to wyjątkowo zdrowe i odżywcze owoce

Banany są jednymi z najczęściej spożywanych owoców na świecie. Zawierają cenne przeciwutleniacze i witaminy, które mogą pomóc w ochronie organizmu przed wieloma chorobami. Ponadto, jest to łatwa do transportu i wysokokaloryczna przekąska, która z powodzeniem może stanowić jeden z posiłków. Co więcej, możemy ją nabyć w sklepie przez cały rok.

Białko z jaja kurzego może obniżyć ciśnienie krwi, a nawet pomóc w odchudzaniu

Jajka są uniwersalnym produktem spożywczym, z którego można stworzyć wiele pełnowartościowych posiłków. Jednak stale trwa debata na temat tego, w jaki sposób spożywanie jajek wpływa na nasz poziom cholesterolu. Wiele osób sądzi, że to żółtka sprawiają, że nasz cholesterol rośnie, więc częściej jada się białko jaja. Spożywanie wyłącznie białka jajek może istotnie ograniczyć wartość kaloryczną naszego posiłku, a także wyeliminować część tłuszczów nasyconych. To jednak nie wszystko, okazuje się, że białka jaj mają znacznie więcej właściwości zdrowotnych.

Bieganie pomaga uśmierzyć dolegliwości związane ze stresem

Choć lepsze samopoczucie wynikające z wykonywania ćwiczeń fizycznych jest dla nas oczywistością to wciąż pojawiają się nowe badania, które zgłębiają szczegóły tych zależności. Tym razem zespół naukowców z Uniwersytetu Brighama Younga odkrył, że bieganie może zapobiegać skutkom przewlekłego stresu.

Regularne ćwiczenia pomagają chronić mózg przed Alzheimerem

Zgodnie z nowym badaniem, opublikowanym w czasopiśmie naukowym Journal of Elzheimer’s Disease, istnieje coraz więcej dowodów na to, że nasza sprawność fizyczna ma wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu w podeszłym wieku. Wyniki sugerują, że osoby niewykonujące wysiłku fizycznego znacznie łatwiej zapadają na chorobę Alzheimera, w porównaniu do ludzi o aktywnym stylu życia.

Naukowcy zaczęli leczyć myszy z choroby Alzheimera

Alzheimer jest powolną, tragiczną dla naszego mózgu chorobą, która potrafi pozbawić nas własnej tożsamości. Co najgorsze, schorzenie to nadal pozostaje nieuleczalne. Jednak teraz naukowcy donoszą, że udało im się cofnąć przebieg choroby u gryzoni.

Zimna woda naturalną i skuteczną metodą w walce z bólem

28-letni triatlonista, który zmagał się z trudnymi do zwalczenia bólami pooperacyjnymi, stwierdził, że jego problem całkowicie zniknął po rozpoczęciu pływania w otwartym zbiorniku wodnym. Szczegółowa historia mężczyzny została opisana w czasopiśmie naukowym BMJ Case Reports i stała się inspiracją do dalszych rozważań na temat leczenia dolegliwości bólowych za pomocą kontaktu z zimną wodą.

Transpłciowa kobieta po raz pierwszy karmiła piersią swoje dziecko

Transseksualnej kobiecie udało się karmić piersią swoje dziecko. Jest to uważane za pierwszy oficjalnie udokumentowany przypadek indukowanej laktacji. 30-letnia kobieta przeszła trzymiesięczne leczenie farmakologiczne obejmujące terapię hormonalną, lekową oraz fizyczną stymulację piersi.

Naukowcy odkryli w mózgu „włącznik” spalania tłuszczu

Być może w przyszłości większość dietetyków straci pracę, ponieważ naukowcy dokonali właśnie kontrowersyjnego odkrycia. W mózgu myszy odkryto białko, które pomaga decydować organizmowi, czy powinien magazynować, czy spalać tłuszcz. Informacje zebrane przez naukowców mogą pomóc w stworzeniu leków, które będą mogły zapewniać szczupłą sylwetkę bez konieczności stosowania diety.

Światło ultrafioletowe sposobem na leczenie grypy

Stałe niskie dawki światła ultrafioletowego typu C mogą być skutecznym sposobem na zabicie wirusów grypy, gdy znajdują się one w powietrzu – donoszą najnowsze badania. Co ważne, taka strategia profilaktyczna nie posiada żadnych negatywnych skutków dla zdrowia ludzi, ponieważ ultrafiolet typu C nie wpływa na naszą skórę.

Badania dowodzą, że wegetarianie są mniej zdrowi od mięsożerców

Najnowsze badania na temat wegetarianizmu dowiodły, że osoby niespożywające mięsa, nawet jeśli dodatkowo nie piją alkoholu, nie palą papierosów i uprawiają więcej sportu, mają gorszy stan zdrowia od ludzi nie stroniących od jedzenia białka pochodzenia zwierzęcego.

Naukowcy odkryli w glebie nową klasę antybiotyków

Naukowcy z Uniwersytetu Rockefellera odkryli nową klasę antybiotyków, które są zdolne do zabicia kilku patogenów dotychczas opornych na leczenie. Nowe antybiotyki pochodzą z cząsteczek obecnych w wielu różnych glebach, a badacze mają nadzieję, że znaleźli wreszcie skuteczną broń do walki z opornymi na leczenie infekcjami.

Zwierzęta domowe łagodzą zaburzenia psychiczne

Psycholodzy z uniwersytetów w Liverpoolu, Manchesterze oraz Southampton postanowili przeprowadzić dokładny przegląd kilku wcześniejszych badań dotyczących wpływu kontaktu ze zwierzętami domowymi na ludzką psychikę. Jak się okazuje, posiadanie zwierząt ma najczęściej pozytywny wpływ na leczenie zaburzeń psychicznych.

Lekarz znalazł ślimaka morskiego, żyjącego w łokciu dziecka

Historia opublikowana w czasopiśmie naukowym BMJ Case Reports może zmrozić krew w żyłach. 11-letni chłopiec poślizgnął się na plaży San Pedro w Kalifornii, a po kilku dniach jego rodzice zauważyli, ze łokieć dziecka nie goi się prawidłowo. W szpitalu stwierdzono poważne zakażenie, a przyczyną okazał się być ślimak morski, który żył w ciele chłopca.

Poznaj właściwości zdrowotne papryczek chili

Dzięki swojemu ostremu wyrazistemu smakowi papryka chili jest popularnym składnikiem w wielu kuchniach świata. Warto jednak wiedzeć, że papryka chili zawiera bioaktywny związek roślinny, zwany kapsaicyną. To właśnie ten związek nadaje papryczkom ich ostry smak, ale także oferuje kilka konkretnych właściwości zdrowotnych.

Zawał serca – kto posiada największe ryzyko?

Ostre zespoły wieńcowe (OZW) stanowią grupę schorzeń, cechującą się zmianami w krążeniu wieńcowym, które znacznie ograniczają przepływ krwi w tętnicach. Tego rodzaju niedokrwienie w obszarze mięśnia sercowego prowadzi do zawału serca. Naukowcy postanowili zweryfikować, którzy ludzie są najbardziej zagrożeni przedwczesnym zgonem z powodu przebytego zawału serca.

Żywność, która wspomaga układ nerwowy

To co jemy i pijemy wpływa na wszystkie narządy i układy w naszym organizmie. Jednym z odbiorców naszej diety jest nasz układ nerwowy, który stanowi centrum kontroli całego ciała. Istnieje szeroka gama produktów spożywczych, które wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego.

Co jeść, aby wzmocnić swoje kości?

Wapń obecny w mleku krowim od lat stanowi typową rekomendację dietetyczną na zdrowe kości. Jednak gdzie jeszcze możemy znaleźć ten cenny dla naszego szkieletu pierwiastek chemiczny i co jeszcze powinniśmy spożywać, aby nie mieć problemów z osteoporozą?

Piwo posiada niespodziewane właściwości zdrowotne

Jak donoszą najnowsze badania, jeden ze składników zawartych w piwie może mieć bardzo dobry wpływ na nasz metabolizm. Zgodnie z artykułem opublikowanym w czasopiśmie naukowym Scientific Reports, picie piwa może zapobiegać cukrzycy, a wszystko z powodu ksantohumolu – kluczowego składnika stosowanego do produkcji piw, który podczas badań zmniejszył insulinooporność u myszy karmionych wysokotłuszczową dietą.

Strony