tylkomedycyna.pl

8 zdrowotnych ciekawostek na temat truskawek

Truskawki są pierwszym owocem, który dojrzewa wiosną i posiada szeroką gamę właściwości zdrowotnych. Oto kilka faktów dotyczących tych soczystych, aromatycznych i bogatych w składniki odżywcze owoców.

Poznaj 9 źródeł białka roślinnego, które powinno się spożywać

Diety obejmujące większe ilości warzyw znacznie obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca, cukrzycy, otyłości oraz nowotworów. Rośliny mogą być także cennym źródłem białka, błonnika, zdrowych tłuszczów, a także wielu witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy.

Sztuczne słodziki wcale nie wspomagają odchudzania

Badania dowodzą, że spożywanie sztucznych substancji słodzących może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem przyrostu masy ciała oraz otyłości, wysokiego ciśnienia krwi, cukrzycy i chorób serca. Wiadome jest, że spożywanie cukru sprzyja otyłości, a obecnie obserwuje się wzrost popularności sztucznych substancji słodzących takich jak aspartam, stewiozyd i sukraloza, które mają ograniczyć spożywane kalorie.

Korzyści zdrowotne z jedzenia serka wiejskiego

Serek wiejski, inaczej twarożek ziarnisty, jest popularnym składnikiem diety u osób, które dbają o zachowanie zdrowej wagi. Serek jest bogaty w białko, wapń, witaminy z grupy B oraz w witaminę A, ma także stosunkowo mało tłuszczu.

Najważniejsze geny stanowią tylko 8% ludzkiego DNA

Gdy rozszyfrowano ludzki kod genetyczny powstało pytanie, jaką rolę odgrywa 20 tysięcy genów, które posiadamy. Genetycy z Uniwersytetu Oksfordzkiego postanowili udzielić odpowiedzi - według naukowców tylko 8,2% ludzkiego DNA jest szczególnie ważne.

Operacja jaskry – bezpieczny i bezbolesny zabieg zapobiegający utracie wzroku

Szacuje się, że około 70 milionów ludzi na całym świecie choruje na jaskrę, a mniej więcej co dziesiąta osoba spośród nich utraciła z jej powodu wzrok. Przyczyny tej najczęściej przebiegającej bezobjawowo choroby nie są do końca znane, jednak w przypadku trafnej i wczesnej diagnozy da się znacząco opóźnić jej rozwój, aby uratować wzrok pacjenta. Dowiedz się, kto znajduje się w grupie ryzyka oraz w jaki sposób przebiega operacja jaskry, stanowiąca najskuteczniejszą metodę walki z tą chorobą.

Pełnowartościowe śniadanie gwarancją utrzymania stałej wagi

Codzienne porządne śniadanie oraz pozbycie się nawyku podjadania może być kluczem do zapobiegnięcia przyrostowi masy ciała. Nadwaga wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca, cukrzycą typu 2 oraz niektórymi rodzajami nowotworów.

Praktykowanie jogi wiąże się ze zwiększeniem objętości kory przedczołowej

Ostatnio wzrasta liczba badań skupiających się nad rezultatami praktykowania jogi. Oprócz korzystnego wpływu na zdrowie fizyczne, joga może także dobrze wpływać na psychikę. W najnowszych badaniach eksperci z Federal University of ABC, Uniwersytetu w Sao Paulo oraz z innych instytucji badawczych sprawdzili, jak joga wpływa na strukturę mózgu.

Co jeść, aby zmniejszyć stan zapalny w organizmie?

Stany zapalne mogą odgrywać istotną rolę w rozwoju chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca typu 2, a także niektóre rodzaje nowotworów. Na stany zapalne w organizmie ma wpływ obrany styl życia, czynniki środowiskowe, ale także prowadzona dieta.

4 składniki odżywcze, które są ważne dla zdrowego mózgu

Istnieją silne powiązania między niektórymi składnikami odżywczymi a funkcjami poznawczymi. Regularne spożywanie następujących czterech składników odżywczych jest dobrym rozwiązaniem dla podbudowania swojej percepcji oraz samopoczucia.

7 produktów, które działają odstresowująco

Organizm znajdujący się pod wpływem stresu ponosi ogromne obciążenia fizyczne, między innymi wzrost tętna oraz wzrost hormonów odpowiadających za stres: adrenaliny oraz kortyzolu. Z czasem może to prowadzić do nadciśnienia, niedrożności tętnic, depresji i lęków oraz przyrostu masy ciała. Oprócz unikania stresorów oraz pracy nad swoją strefą duchową, do uśmierzenia stresu mogą przyczynić się także spożywane składniki odżywcze. 

Jaki rodzaj chleba jest najzdrowszy?

W jednym z badań nad właściwą dietą zalecono grupie zdrowych dorosłych osób jedzenie pełnoziarnistego pieczywa przez sześć tygodni, druga grupa w takim samym okresie czasu jadła jasne pieczywo o tej samej wartości kalorycznej.

8 aromatycznych przypraw do walki z artretyzmem

Artretyzm, w zależności od jego rodzaju oraz zaawansowania, może znacznie utrudniać wykonywanie codziennych czynności, na przykład schylanie się lub chodzenie. Przewlekłe zapalenie stawów może prowadzić do wielu zagrożeń zdrowotnych, skutkując zwyrodnieniem stawów oraz uszkodzeniem nerwów. Coraz większa liczba badań wskazuje na to, że niektóre pokarmy oraz przyprawy mogą łagodzić stany zapalne. Wiele przypraw zawiera przeciwutleniacze oraz związki chemiczne, które obniżają poziom cytokin (białek wpływających na pobudzenie komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej) w organizmie. To może okazać się przydatne także w kwestii artretyzmu. 

Czy spożywanie tej samej żywności każdego dnia jest zdrowe?

Dieta składająca się z posiłków i przekąsek wypełnionych owocami, warzywami, chudym białkiem, pełnymi ziarnami oraz zdrowym tłuszczem, to układ idealny. Jednak urozmaicone posiłki, obejmujące wszystkie zalecane grupy pokarmowe, nie są łatwym do zrealizowania zadaniem. Tak więc stworzenie powtarzającego się, ale dobrze wyważonego, dziennego planu posiłków jest dobrym sposobem na zdrowe odżywianie.

 

Strony